U každého třetího kontrolovaného biocidního přípravku bylo zjištěno, že nevyhovuje

U každého třetího kontrolovaného biocidního přípravku bylo zjištěno, že nevyhovuje

U každého třetího kontrolovaného biocidního přípravku bylo zjištěno, že nevyhovuje

ECHA/NR/23/30

Celoevropský projekt prosazování nalezl asi 60 účinných látek v biocidních přípravcích, které nejsou povoleny na trzích EU, EHP a Švýcarska. Každá třetí kontrolovaný přípravek nesplňoval alespoň jeden z kontrolovaných zákonných požadavků. 

Helsinky, 21 Listopad 2023 – Vnitrostátní kontrolní orgány ve 29 zemích prověřily více než 3 500 biocidních přípravků. Celkově 37 % kontrolovaných biocidů nesplňovalo alespoň jeden z kontrolovaných právních požadavků.

18 % kontrolovaných přípravků nesplňovalo základní požadavky, které mají vliv na jejich bezpečné používání. Většina z nich buď postrádala povolení přípravku, nebo obsahovala nepovolené účinné látky. Většina biocidů s tak zásadním nedodržením byly dezinfekční prostředky, insekticidy a repelenty/atraktanty. Inspektoři našli asi 60 účinných látek, které v těchto výrobcích nejsou povoleny. Všechny přípravky, které neměly povolení nebo obsahovaly nepovolené účinné látky, byly staženy z trhu. V některých případech byla vydána trestní oznámení nebo pokuty.

U zbývajících 19 % nevyhovujících přípravků byly zjištěny drobné nedostatky, které neovlivnily bezpečné používání, jako jsou chybějící kontaktní údaje dodavatele. V těchto případech poskytly vnitrostátní donucovací orgány rady nebo správní příkazy.

U dezinfekčních prostředků prodávaných spotřebitelům bylo zjištěno mnoho neshod. 265 dezinfekčních prostředků z téměř 1 900 kontrolovaných (14 %) bylo shledáno nevyhovujícími. Byly zjištěny vážné nedostatky v dodržování předpisů, chybějící povolení nebo nesprávné označení, které obvykle vedly ke stažení dezinfekčních prostředků z trhu.

Inspektoři se zaměřili na dezinfekční prostředky, protože noví výrobci vstoupili na trh s biocidními přípravky v raných fázích pandemie COVID-19. Mnoho z těchto dezinfekčních prostředků nebylo plně v souladu s nařízením EU o biocidních přípravcích (BPR) a souvisejícími přechodnými vnitrostátními požadavky na biocidy.


Pozadí  
Tento harmonizovaný projekt prosazování u biocidů ověřil, jak různé typy biocidních přípravků na trzích EU, EHP a Švýcarska splňují nařízení o biocidních přípravcích. Kontroly se zaměřily na:

  • nepovolené účinné látky v biocidních přípravcích
  • schválené dodavatele účinných látek (článek 95);
  • povinnosti související s označováním, balením a reklamou biocidních přípravků.

Vnitrostátní kontrolní orgány provedly tyto inspekce během roku 2022. V případě potřeby zahrnovaly kontroly také chemickou analýzu biocidních přípravků.